keskiviikko 17. elokuuta 2016

Oma terveys


Kun on sairaita lapsia tai jo muuten vaan monta lasta niin unohtaa helposti omat voinnit. Tai vaikka ei edes unohda mutta ne siirtää eteenpäin. 

Minulla on jonkin sortin ylävatsakipuja ollut jo vuosia. Siitä asti kun oon teiniikäinen ollut. Mutta ennen tulleet vain tetyistä ruokaainesta. Vuosia oli vain banaani, sitten tulivat lisäksi sienet. Ja sen jälkeen n kerran vuodessa on tullut jokin lisää. Paitsi nyt kaksosten synnyttyä niitävasta on alkaneet kaikesta tulla. Epäilen näitä kouristuskipuja sappivaivoiksi, ja tähän asti on riittänyt että olen vain välttänyt niitä tiettyjä ruokaaineita. Nyt kaksostenjälkeen vaivat ovat pahentuneet niin että en edes tiedä enään mitä ruokaaineet aiheuttaa niitä, pelottaa ylipäätänsä syödä, ja ainoo mikä ei aiheuta on karkit, joten niillä olen pääosin varmaan viime aikoina elänyt. Terveellistä? Todellakaan ei! Mutta pakko jaksaa arkea. 
Ärsyttävä vaiva kun se tulee sekä rasvaisesta ruuasta että terveellisistä vihreistä, vihanneksista, pähkiöistä, hedelmistä you name it! Vaikuttaako ylipaino asiaan. You bet! Mutta miten laihtua kun kaikki terveellinen saa mua sikiöasentoon sohvalle vaikertelemaan. 
Jotta laihtuisin aloitin fitfarmin superdieetti simple versio, ja yritän saada roti ruokavaliooni. Mutta hiukan vaikeeta se on välillä kun ei voi puoletkaan syödä ja nähtävästi lisää kipuja aiheuttavia ruokaaineita tulee listaan. Jos tulee vastaan sellaisia niin voin kutenkin sieltä foorumista kysyä että millä sen voisin korvata. 
Mutta kun ei aina tiedä mikä kipukohtauksen aiheuttaa. Esim eilen söin kahteen eri aikaan ruokaannokset koostuen tasan samoista aineksista paitsi tokalla kerralla lisäsin kananmunan valkuaista. Ja sitten se iski. Aaltomaisia kouristuksia vatsassa oikeen kunnolla. Makasin sohvalla kippurassa kun vatsaan niin sattui. Teki mieli soittaa mun isälle että ajaisi minut päivystykseen mutta huomasin että kello on 19:30 enkä voinut jättää miestä yksin laittamaan kaikkia 5 lasta nukkumaan. Löysin muutamat Litalgini lääkkeet ja sain kivun pois. 

Mutta siinä se on. Aikaa ei ole huolehtia itsestään. Tänään soitin lääkärille, vaikka meinasi sekin jäädä kun tänäänkin oli ihan täys päivä vain koska oli kaksi suunniteltua menoa. Enkä kyllä olisi muistanut soittaa ellei isäni olisi muistuttan minua. Olen jo viikoja sitten varannut ajan mutta sain sen vasta elokuun viimeiselle päivälle, ja en tule jaksamaan näitä kipuja kauheen kauan enään, varsinkaan kun pitäisi ensi viikosta lähtien muutama viikko taas jaksaa Lillyn ja muiden lasten takia vielä enemmän kun normaalisti täytyy jaksaa.
Huomenna aamulla siis uusi soitto terkkariin jos pääsisin huomenna päivystävälle lääkärille, jos voisivat vaikka jotain tehdä avuksi. 

Ja tähän jätän listan ruokaaineista mitkä ovat minun kielto listalla:
Smetana
Maitorahka
Fetajuusto (ehkä)
Turkkilainen jugurtti
Juustot
Tuore leivonnaiset (pullat,munkit ym)
Tuore leipä (ei väliä onko vaaleeta, vai ruis vai mitä)
Kesäkurpitsa
Munakoiso
Valkokaali
Keräkaali
Kukkakaali
Broccoli
Lanttu
Porkkana (joskus)
Paprika (värillä ei väliä) 
Raaka sipuli
Omena
Banaani
Mango (joskus)
Hunajameloni (aiheuttaa allergisen reaktion)
Tuore ananas (allerginen reaktio)
Päärynä
Viinrypäleet
Nektariini
Cashewpähkinät
Sienet (ja minä rakastan kanttarellikastiketta, oon monesti sitä syönyt vaikka tiedän millasen kohtauksen siitä saan. Nyt en tosin vuosiin.)
Rasvainen ruoka esim heseruoka
Mausteinen ruoka
Kananmunanvalkuainen? 

Tiedän että on lisää vielä, vaikeeta muistaa näin ulkoa, muistan aina kun ruokaaines tulee eteen että ai niin en voi syödä tuota, enkä tuota, enkä tuota. Listalta kun löytyy niin moni aines mitä käytetään ahkerasti ruuanlaitossa. Jotkut noista voin syödä jos ne ovat valmistettuja, mutta suurin osa ei. Kurkkukin nähtävästi on aines mikä helposti aiheuttaa sappivaivoja. Oikeesti! Kurkku! Ja minä suosin kurkkua enemmin kun tomaattia salaatissa. Joten kohta kai sekin on lisätty listaan. 
Mutta mikä ärsyttävintä, melkein kaikki ainekset listalla on sellaisia mistä todella pidän! Siis puhun nyt noista terveellisistä. Toki tykkään leivonnaisista, leivästä ja hesemätöstä mutta kasvikset ja hedelmät on enemmän mun juttu. Paitsi kun en voi oikeen niitä enään syödä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On opettajia...ja sitten on OPETTAJIA

Viikko sitten tapasin lapsuudenystäväni ketä en ole 8 vuoteen nähnyt, mutta niin kun aina niin juttu luisti yhtä hyvin kun ennen ja ihan kui...