perjantai 20. maaliskuuta 2020

Karanteenipäiväkirja


Päätin kokeilla tätä, en voi luvata onnistunko tai jaksanko. Mutta just nyt tuntuu hyvältä taas vähän kirjoittaa jotta jaksaisin paremmin ja samalla ehkä voin antaa jotain vinkkejä muille mitä keksiä lasten kanssa tekemistä näinä päivinä.

Tässä tulee siis karanteenipäiväkirjani!

Uusille lukijoille tiedoksi. meidän talossa on 5 lasta iältään 8 v, 7 v, 5 v ja 4 v kaksoset.
4 poikaa, 1 tyttö. 
Tyttö on nuorin porukasta.
Yhdellä lapsella todettu asperger ja lievä adhd.
Toisella lapsella olemme monta vuotta jo epäilleet ADHDta ja sitä nyt parhaimmillaan tutkitaan, jo olemme saaneet kuulla että pisteet selvästi täyttyy mutta diagnoosia ei vielä ole. 
Kahdella lapsella on synnynnäinen sydänvika. 7 vuotiaan aortan koarktaatio on korjattu 2,5 vuoden iässä ja käy kerran vuodessa kontrollissa, näyttää aika hyvältä tilanne. 
Tytöllä on vaikea sydänvika, HLHS ja on nyt käynyt läpi 4 sydänleikkausta ja hänellä on yksikammioinen verenkierto. Tytöllä lisäksi spastinen hemiplegia, ylimääräistä lihasjännitystä oikealla kehopuoliskolla ja vasemmassa nilkassa lihasheikkoutta. Nämä kahdesta eri aivoinfarktista, toinen tullut sikiöaikana luultavasti ja toinen tullut ekan leikkauksen yhteydessä.

Eli tässä pähkinäkuoressa.
Lapset ovat olleet hoidossa, esikoulussa ja koulussa arkipäivisin, tyttö vain 3 kertaa viikossa jotta jaksaa.
Itse olen tytön omaishoitaja joka on kovasti yrittänyt valmistua lähihoitajaksi tässä kevään aikana mutta siirtyy eteenpäin koko ajan koska olemme sairastelleet niin paljon. 

Ja nyt iski korona. Vedin pois lapset koulusta ja päiväkodista jo viime viikolla. Kaikin tavoin yritämme ettei tytär tätä tautia saisi. 

Joten, poika kotikoulussa ja päivittäin pitää kaikille lapsille kehittää puuhaa ja koko perheen tehtäviä että jaksavat olla yhdessä koska muuten meillä on hyvin monta räjähdysherkkää tilannetta, ottavat helposti yhteen ja menee kovaksikin tappeluksi. 

Olen kysynyt lapsilta mitä haluaisivat tehdä tänä aikana kun olemme kaikki yhdessä, sisällä ja ulkona ja jokainen on saanut esittää toivomuksia. Minä ja mieheni olemme myös laittaneet toiveita listaan.
Yhdessä lasten kanssa olemme myös pohtineet puuhatehtäviä mitä tehdä. 
Ja kirjoitan nyt tähän mitä olemme tähän asti puuhailleet yhdessä.

Aloitin tekemällä päiväjärjestyksen. Tahalleen jätin kelloajat pois, menemme päivän kanssa sitä myötä milloin heräämme, esikoinen nousee usein jo 6lta, me muut 7-8 aikaan, Lilly saa nukkua 9ään asti. Nukkumaan menevät kolme vanhinta klo 19, liam heti heidän perään ja Lilly sitten kun kaikki pojat nukkuu,
meidän päiväjärjestys näyttää tältä:
Aamupalaa
Koulu/Ulos
Lounas
Koulu/Ulos/Askartelua
Välipala
Ulos/Pelejä sisällä
pieni välipala
Leikki/Lukemista/Tv
Päivällinen
Buu-klubben (areenasta)
Nukkumaan


Meidän päiväjärjestys on tähän asti aika hyvin pitänyt paikkansa.
Sillä välin kun esikoinen tekee koulutehtäviä heti aamupalan jälkeen niin pyrin saamaan 7 v ja 5 v ulos pihalle, jotta hän pystyy keskittymään tehtäviin. Vahdin heitä olkkarin ikkunasta ja samalla kun ohjaan/valvon esikoisen koulujuttuja ruokapöydässä ja seuraan kaksosten puuhia.

Askartelu on mieluista puuhaa sekä minun että lasten mielestä, siinä menee helposti parikin tuntia, ja saa ajan menemään ilman tappeluita. Askartelulla tarkoitan kyllä kaikkia puuhia mitä voimme pöydän ääressä tehdä. 
Tässä sitä mitä olemme tähän asti tehneet:
- tulostin monen monta värityskuvaa www.supercoloring.com sivulta, saivat itse valita mitä halusivat että tulostaa.


-Teimme koronaviruksia, valmistin yhden malliksi samalla kun poika teki koulutehtävät ja leikkasin valmiiksi monta "piikkiä" niille, Sitten saivat itse tehdä ympyröitä ja leikata ja liimata. Oli kaikille mieluista puuhaa. :) Ja samalla tämä projekti auttoi vähän lievittämään lasten pelkoa virusta kohtaan.
-hamahelmiä ja  rakennussarjoja tehtiin yksi päivä

-500 palan palapeli kootiin koko perheen voimin
-tehty pitkiä kävelylenkkejä koko perheen voimin, hyvä muistaa vesipullot tai ehkä jopa pikku eväät
-ulkoiltu omalla pihalla



-eilen leivoin korvapuusteja ja tein lasten kanssa metsälenkin , piknikillä, ja kiivettiin isolle kalliolle katsomaan maisemia. Pikkasen kyllä pelotti jos törmätään kääremisiin.
- Pelattu seurapelejä, varsinkin tietovisat ovat nyt iso hitti. Sekä korttipelit missä kerätään perheitä.
Jouluksi ostin tälläisen Astrid Lindgrenin visailupeli ja tämä varsinkin on meillä todella suosittu. Olisi kivaa jos samanlainen löytyisi Tove Janssonista ja muumeista. :)

Tvtä ollaan hyvin vähän katsottu, videopelejä ei olla vielä kertaakaan pelattu, tosin meillä niitä muutenkin pelataan aika vähän, mutta se lukee kyllä meidän listalla mitä lapset haluaisi tehdä. No, säästetän se kovin sateiselle päivälle. 

Pääasia tässä olen huomannut että kaksi päivää putkeen ei voi tehdä sama asia, silloin kiinnostus ei pysy yllä.

(Voin myös todeta että päivittäin en tule päivittämään tätä mun päiväkirjaa koska tämä yksi postaus vei taas 3 päivää tehdä. )

Tsemppiä kaikille näissä rankoissa ajoissa, tukekaamme toinen toistamme, ja annetaan vinkkejä miten jaksaa läpi karanteeni ajan.
Muistakaa pestä kädet <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

On opettajia...ja sitten on OPETTAJIA

Viikko sitten tapasin lapsuudenystäväni ketä en ole 8 vuoteen nähnyt, mutta niin kun aina niin juttu luisti yhtä hyvin kun ennen ja ihan kui...