lauantai 1. kesäkuuta 2024

On opettajia...ja sitten on OPETTAJIA

Viikko sitten tapasin lapsuudenystäväni ketä en ole 8 vuoteen nähnyt, mutta niin kun aina niin juttu luisti yhtä hyvin kun ennen ja ihan kuin olisimme eilen nähneet viimeksi, jatkettiin siitä mihin jäätiin. Paitsi että molemmille on tapahtunut paljon vuosien aikana, eroja, lapset ovat kasvaneet, uusia suhteita ja niin edelleen. 

Aloimme puhumaan opettajista, ja muistelimme oma ala-asteen opettaja, ketä meillä oli luokilla 4-6, ja josta kaikki ehkä eivät pitäneet. Olihan hän aika tiukka ja piti kiinni tarkasti rajoista, mutta huumorintajuinen mies. Meidän molempien mielipide oli kuitenkin se, että hän oli todella hyvä opettaja ja sellainen opettaja ketä ei kyllä koskaan unohda!

Esikoiseni on ollut kiusattu eiskoulusta asti, ei.. vaan jo viitosryhmästä alkaen, ja ajoittain hänellä on ollut tunne että kaikki vihaa häntä, ettei hänellä ole yhtään ystävää koko koulussa eikä hän ole halunnut sinne mennä ollenkaan. Kun olen puhunut luokkakavereista, hän on aina huomauttanut että "eivät he ole hänen kavereita". 

Viides kouluvuosi oli kaikista rankin ja suurella huolella mietin miten kuudes kouluvuosi tulee menemään. Osa luokan opettajista vaihtui ja muutokset ovat aina olleet pojalleni vaikeita. Olin huolissani ja surullinen siitä, että mitä jos hänen ainoat muistot ala-asteelta ovat vain huonoja, usein ne negativiiset tunteet ovat ne mitkä hänelle jää päälle ja on vaikeata nähdä ne positiivisetkin asiat mitä koulussa on tapahtunut. 

Huoleni oli aivan turha! 

Meidän koulun opettajat ovat kaikki omalla tavallaan mahtavia, ja jokainen heistä on ollut erilailla tavoilla tärkeä pojalleni sekä minulle. Mutta ne opettajat ketä hänellä oli viimeisellä luokallaan pelasti eskoiseni koko ala-asteen ja muistot siitä!
Poikani ei lopeta koulua tänään iloisena siitä, että hän pääsee pois tuosta koulusta missä hänellä on ollut vain huonoja muistoja.  Vaan ILOKSENI hän lopettaa koulun surullisena siitä, että hän joutuu eroon luokkakavereista ( kyllä tämän kouluvuoden aikana olen saanut käyttää sitä sanaa heistä ) ja varsinkin opettajista. 

Hänellä on mitä upeimpia muistoja tästä viimesisestä vuodesta! Koko kouluvuoden aikana hän on kerran tullut kotiin itkien että häntä kiusataan, ja silloin siihen puututtiin heti kun otin yhteyttä kouluun. Toinen kerta kun hän tuli itkien kotiin oli tällä viikolla, kun hän yhtäkkiä, ihan selvästi, oli ymmärtänyt että tämä on kohta ohi ja hänen täytyy sanoa heipat kaikille. 

On opettajia,,, ja sitten on OPETTAJIA!
Tämän vuoden opettajat...
En voi koskaan tarpeekseni kiittää heitä kaikesta mitä ovat, ei vaan minun pojan vuoksi tehneet, vaan koko luokan lasten takia! He ovat nähneet nämä lapset kunnolla ja mihin he kaikki pystyvät. Miten hienoja yksilöitä jokainen heistä on.
He ovat muodostaneet tästä luokasta "luokan".
Luokan missä oma lapseni ainakin on tullut kotiin joka päivä ja kertonut jotan hyvää päivästä mikä hänellä on ollut. Jotain hauskaa mitä joku oppilasta tai opettajista on sanonut tai tehnyt. 
Ja tiedän, opettajat nyt varmasti sanoisi että "ei, oppilaat ovat luokasta tehneet luokan" mutta ilman teitä aikuisia tukemassa, auttamassa ja opastamassa heitä löytämään oikeat tavat ja tiet, niin se ei olisi ollut mahdollista. 

"Osse, ika, Helena och Minna är bäst och jag kommer sakna er!" hälsar Viggo.

Jo keskellä lukuvuotta itkin onnen kyyneleet puhelun jälkeen kun Ika ylisti koko luokkaa minulle, mutta mikään ei kyllä voinut valmistaa minua siihen kyyneltulvaan mikä tuli noin viikko sitten kun eskoiseni tuli kotiin ja iloisena huusi että "Osse" on omistanut heille biisin! Olivat saaneet jokainen piirtää perhosen tietämättä mihin se menee ja nämä 23 erilaista perhosta koristaa nyt "levykannen". Kun sanan laulut kuuntelee niin ne menee ainakin tällä äidillä suoraan sydämeen kertoen miten tärkeä jokainen oppilasta on ollut tälle opettajalle. Luokka täynnä ihania "tuuliviirejä"! 
(Ja se on muutenkin ihana "kesä-biisi", käykää kuuntelemassa "Mitä kuuluu tuuliviiri". 💛😎)
En tiedä minne "Ossen" tiet jatkaa nyt, mutta jos hän opettajana jossain jatkaa, niin tiedän että hän tulee jämään monen lasten ja vanhempien sydämiin. 



Tusen tack till er alla och ha en super fin sommar!
 Suuri kiitos teille kaikille ja hyvää kesää!







tiistai 16. huhtikuuta 2024

Olen väsynyt.

 Olen väsynyt. Kaksi sanaa. Niin ladattu täynnä kaikki ne tunteet mitkä olen sulkenut taas pieneen laatikkoon aivoihini koska ei ole ollut mahdollisuutta tai aikaa sitä laatikkoa avata. Aina on helpompi liimata hymy kasvoille ja sanoa kaikki on ihan hyvin. 

Tämä vuosi on ollut todella rankka! En vain sitä ole halunnut myöntää. On myös ollut paras vuosi pitkään aikaan, mutta se että uskalsin ottaa askeleen tuntemattomaan vei kaikki voimani.

Vuoteen on mahtunut:
- päätös erosta, sen kertomisesta toiselle osapuolelle ja sitten lapsille. 
- Toisen ihmisen muutto uuteen kotiin, miettimiset miten järjestää asuntoasiat ym kuntoon
- Toisen ihmisen täysi paljastuminen, asiat mitä olen pitkään epäillyt ja saanut niihin vahvistuksen ja tunne siitä että en ollutkaan hullu! Helpotus siitä jopa!
- uusien ihmisten tapaaminen, mm muutama ei niin mukava sellainen
- työstäminen siitä kuka minä olen, kuka minä olen oikeasti. Ja uskallus olla täysin oma itseni! Myös muiden ihmisten kanssa.
- unohtumaton matka mikä kasvatti minut suunnattomasti 💙💛
- rakkaan nelitassuisen ystävän menetys😭
- työn loppuminen💔
- Lasten oireilu kun ovat nyt ymmärtäneet että ei mamma ja pappa eivät palaa yhteen enään. Sekä heidän muut haasteet.
- Itsensä hyväksyminen- THIS IS ME! ja se on ihan ok. 😎
- uuden ihmisen tutusumiseen 💗
- YSTÄVÄT, PERHE JA LÄHEISET! 💖💖💖💖💖

Tänään hetkeksi se kansi avautui, otin pienen metsälenkin ja itkin ulos kaikki ne tunteet...
 viha, suru, häpeä, onnellisuus, rakkaus, menetetty rakkaus, pettymys, anteeksianto...ja se väsymys!

Olo tuntuu hiukan kevyemmältä nyt. 😌

"Out of suffering have emerged the strongest souls; 
the most massive characters are seared with scars."

- Khalil Gibran


Olen nostanut nyrkit pystyyn taas niin kun aina ja jatkan eteenpäin, olenhan ihan suunnattoman vahva ihminen! 💪💪


On opettajia...ja sitten on OPETTAJIA

Viikko sitten tapasin lapsuudenystäväni ketä en ole 8 vuoteen nähnyt, mutta niin kun aina niin juttu luisti yhtä hyvin kun ennen ja ihan kui...